Dinos of Coll de Nargó

Dinos of Coll de Nargó, A lot of EGGs! Un lloc on els dinosaures expliquen les seves vivencies.

divendres, de setembre 16, 2005

Descoberts deu nius amb ous de sauròpodes

Els habitants de Coll de Nargó (Alt Urgell) ja coneixen els antics veïns de la zona. De fet, són tan antics que no se’n sabia res des de finals del Cretàcic. Un equip de científics de l’Associació d’Amics dels Dinosaures de l’Alt Urgell (ADAU) i d’universitats espanyoles i nord-americanes ha trobat deu nius de dinosaures del grup dels sauròpodes, els últims grans dinosaures que van viure a la Terra.Després de 65 milions d’anys, els ous prehistòrics han tornat a veure la llum. Els responsables de l’excavació, en què hi treballen des del 22 de juliol, calculen que n’hi ha uns set o vuit per cada niu, tot i que podrien trobar-ne més. Diuen que són “com síndries, d’uns 20 centímetres de diàmetre”, i la majoria estaven oberts.
L’equip de l’ADAU, juntament amb científics de la Universitat de Barcelona, de l’Institut Paleontològic de Sabadell, la Universitat Autònoma de Madrid i la Universitat de Montana, va iniciar l’excavació per estudiar com els dinosaures posaven els ous. La zona de Coll de Nargó, segons els experts, era atractiva per als animals perquè estava a prop de rius i tenia molta vegetació.
Els ous que s’han trobat corresponen al grup dels sauròpodes, dinosaures de cap petit i coll llarg, que podien arribar a fer 25 metres i pesaven unes 90 tones. Més jaciments a Lleida Aquest no és el primer jaciment prehistòric descobert a la província de Lleida. S’han trobat fragments d’ossos, petjades i nius en territori d’Isona, Basturs, Orcau, Sant Romà d’Abella, Millà, la Mata del Viudà, Fontlloga, Figuerola de Meià, la Massana i Vallderiet. La majoria de sediments provenen de fa uns 70 a 85 milions d’anys, i corresponen a dinosaures dels grups dels titanosaures, dromeosaures i hadrosaures.
Els ous de sauròpodes trobats s’hauran de conservar en un lloc segur, tenint en compte els antecedents de l’Alt Urgell .
L’any 1991, en plena febre pel Jurassic Parc d’Steven Spielberg, els Mossos d’Esquadra van haver de custodiar un jaciment molt proper a l’actual per evitar-ne robatoris. Amb tot, s’intenta evitar situacions com la del 1986, en què un grup d’universitaris alemanys va d’endur-se al seu país una dotzena d’ous que havien trobat. Després d’una demanda judicial, els fòssils van tornar a Catalunya i es conserven en el Museu Paleontològic Miquel Crusafont de Sabadell. A partir del dia 15 d’agost, l’antiga rectoria de Coll de Nargó acollirà l’exposició Límit KT, on es podrà veure el procés d’extinció dels dinosaures a partir del cataclisme de la Terra.


mes notícies sobre el tema:
Nargó crearà un centre d'interpretació de dinosauris
El centre d'interpretació del cretaci de Coll de Nargó obre les portes
El Museu dels Dinosaures de Coll de Nargó obrirà a final de juliol
Quatre comarques catalanes s'uneixen per potenciar el seu patrimoni paleontològic
L’Alt Urgell forma part de Terra de Dinosaures
El Museu Paleontològic de Coll de Nargó, el més gran d'Europa, obrirà les portes al gener

2 Comentaris:

Publica un comentari a l'entrada

<< Home